Βίλα Καζούλη, Λεωφόρος Κηφισίας 241, 14561, Αττική

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Τριήμερο Περιφερειακό Εργαστήριο Κυκλικής Οικονομίας του Πράσινου Ταμείου, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, του Δήμου Κοζάνης & της ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. Α.Ε., στην Κοζάνη, στο πλαίσιο του Έργου LIFE-IP CEI-Greece

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το «Τριήμερο Περιφερειακό Εργαστήριο Κυκλικής Οικονομίας», το οποίο συνδιοργανώθηκε από το Πράσινο Ταμείο, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, τον Δήμο Κοζάνης και τη ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. Α.Ε. – Διαχείριση Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε., από τις 18 έως και τις 20 Οκτωβρίου 2023, στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης, στο πλαίσιο του Ολοκληρωμένου Έργου LIFE-IP CEI-Greece – LIFE18 IPE/GR/000013 «Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα».

Το Έργο συντονίζεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΥΠΕΝ), σε συνεργασία με 19 στρατηγικούς εταίρους, μεταξύ των οποίων το Πράσινο Ταμείο και η ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. Α.Ε, με σκοπό τη συμβολή στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων και της Εθνικής Στρατηγικής για την Κυκλική Οικονομία.

Στόχο του εργαστηρίου οικοδόμησης δυναμικού αποτέλεσε η κατάρτιση ενδιαφερομένων μερών που καλούνται να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν κυκλικές λύσεις διαχείρισης αποβλήτων. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν συνολικά 219 ενδιαφερόμενοι από διάφορους φορείς: φορείς κεντρικής και τοπικής αυτοδιοίκησης, ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς, ΜΚΟ, φορείς εκπαίδευσης, πανεπιστήμια, επιχειρήσεις και από την κοινωνία των πολιτών.

Τις εργασίες χαιρέτισαν ο κ. Γεώργιος Κασαπίδης, Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, ο κ. Λάζαρος Μαλούτας, Δήμαρχος Κοζάνης, ο κ. Μανώλης Γραφάκος, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, ο κ. Ιωάννης Ανδρουλάκης, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου και ο κ. Δημοσθένης Μαυρίδης, Γενικός Διευθυντής της ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. Α.Ε. Την ενότητα των χαιρετισμών συντόνισε η κα Κέλλη Κολιγιώργα, Υπεύθυνη Επικοινωνίας του έργου LIFE-IP CEI-Greece στο Πράσινο Ταμείο.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου παρουσιάστηκαν θέματα και παραδείγματα κυκλικής οικονομίας από τον συντονιστή και τους εταίρους του έργου. Ειδικότερα, η κα Μαίρη Πλατή, Project Manager του έργου στο ΥΠΕΝ, παρουσίασε το θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης αποβλήτων. Επιπλέον, η κα Ζωή Γαϊτανάρου, Εμπειρογνώμονας Διαχείρισης Αποβλήτων του έργου στο Πράσινο Ταμείο, μίλησε για τα κλωστοϋφαντουργικά απόβλητα και τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις, ενώ ο κ. Δημήτρης Χωματίδης, Εμπειρογνώμονας Κυκλικής Οικονομίας και Πληροφοριακών Συστημάτων του έργου στον φορέα, αναφέρθηκε στα ψηφιακά εργαλεία για την κυκλική οικονομία, στα πλαστικά, στην οικονομία διαμοιρασμού και στα προϊόντα ως υπηρεσία. Η ομάδα του Πράσινου Ταμείου πραγματοποίησε βιωματική άσκηση για τα προϊόντα ως υπηρεσία στο πλαίσιο των πράσινων δημόσιων συμβάσεων, καθώς και επιτραπέζιο παιχνίδι κυκλικής επιχειρηματικότητας με την ενεργό συμμετοχή των παρευρισκόμενων.

Επιπροσθέτως, η κα Ευγενία Καραπάτσιου, Περιβαλλοντολόγος (MSc) της ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. Α.Ε, μίλησε για τα Κέντρα Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών (ΚΔΕΥ), ενώ ο κ. Ανδρέας Σωτηρόπουλος, Περιβαλλοντολόγος (MSc) στην TERRA NOVA Ε.Π.Ε. Περιβαλλοντική Τεχνική Συμβουλευτική, πραγματοποίησε παρουσιάσεις για τα τοξικά υλικά στα προϊόντα και την βιομηχανική συμβίωση.

Επιπλέον, ο Δρ. Φίλιππος Κυρκίτσος, Πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, πραγματοποίησε παρουσιάσεις για το σύστημα Πληρώνω-Όσο-Πετάω, για την πρόληψη παραγωγής αποβλήτων, για την βιώσιμη κατανάλωση, καθώς και για την έννοια της επαναχρησιμοποίησης/αγοράς από δεύτερο χέρι.

Επίσης, η Δρ. Ρουμπίνη Μαρίνη, Υπεύθυνη του έργου στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), μίλησε για τα Νέα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης, καθώς και τα Απόβλητα Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ), ενώ η κα Αντζουλέτα Μπενετάτου,  Περιβαλλοντολόγος στον ΕΟΑΝ, αναφέρθηκε στα κέντρα επιδιόρθωσης.

Επιπροσθέτως, η κα Κάτια Λαζαρίδη, Καθηγήτρια στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, πραγματοποίησε παρουσίαση για τη μείωση σπατάλης τροφίμων, ενώ η κα Δέσποινα Μπακογιάννη, Χημικός Μηχανικός στο Δίκτυο Αειφόρων Νήσων ΔΑΦΝΗ, μίλησε για τη βιοοικονομία.

Τέλος, εκπρόσωποι της ομάδας έργου είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τα κεντρικά γραφεία της ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. Α.Ε., το Κέντρο Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών (ΚΔΕΥ) Φλώρινας και τη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) Δυτικής Μακεδονίας της ΕΠΑΔΥΜ Α.Ε.

Περισσότερες πληροφορίες για το LIFE-IP CEI-Greece είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα μας www.circulargreece.gr και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Διοργανωτές

Χορηγοί Επικοινωνίας

Φωτογραφικό Υλικό

Τελευταία Νέα

«ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΞΩΣΤΡΕΦΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ 2024», στο πλαίσιο του Χρηματοδοτικού Προγράμματος του Πράσινου Ταμείου «ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ 2024» στον Α.Π. 1: «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ – ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ & ΛΟΙΠΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ» και έγκριση σχετικού Οδηγού υλοποίησης

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.