Βίλα Καζούλη, Λεωφόρος Κηφισίας 241, 14561, Αττική

Δήλωση Προέδρου Δ.Σ. Πράσινου Ταμείου κ. Στάθη Σταθόπουλου για τον διορισμό του στη θέση του Γ.Γ. Δασών του ΥΠΕΝ

Ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και ο εποπτεύων Υπουργός κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης μού έκαναν την ύψιστη τιμή και με επέλεξαν για τη θέση του Γενικού Γραμματέα Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου και αναλαμβάνω καθήκοντα τις προσεχείς ημέρες. Η δύσκολη συγκυρία που δοκιμάζει το φυσικό περιβάλλον σε αρκετές περιοχές της χώρας μετριάζει τη χαρά μου, αλλά πολλαπλασιάζει το αίσθημα ευθύνης.

Η πρόκληση της αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και του δραματικού φαινομένου των megafires μάς υποχρεώνει να βάλουμε μπροστά ένα συνολικό σχέδιο πρόληψης και ολοκληρωμένης προστασίας, καθαρισμού, αναγέννησης και μόνιμης παρακολούθησης των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας. Η απορρόφηση των πολύτιμων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, η εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Αναδασώσεων, τα προγράμματα Anti–Nero Ι και Anti–Nero ΙI,που έχει διαπραγματευτεί επιτυχώς ο Υπουργός Περιβάλλοντος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η συμβολή στη δημιουργία ενός εθνικού συστήματος πρόληψης φυσικών καταστροφών είναι βασικές προτεραιότητες, με αξιοποίηση όλου του ανθρώπινου δυναμικού που μεταφέρθηκε επιτυχώς στο ΥΠΕΝ μέσα στο 2022, αλλά και του νέου θεσμικού πλαισίου που διαθέτει η χώρα.

Αποχωρώ, ταυτόχρονα, από το Πράσινο Ταμείο με ανάμεικτα συναισθήματα.

Αφενός, ικανοποίησης και υπερηφάνειας. Μαζί με τα μέλη των τριών συνθέσεων των Δ.Σ. της περιόδου αυτής, που ξεκίνησε με την επιλογή μας από τον τότε Υπουργό Κωστή Χατζηδάκη τον Σεπτέμβριο 2019 και συνεχίστηκε με την ανανέωση της θητείας και της εμπιστοσύνης από τον μετέπειτα εποπτεύοντα Υπουργό Κώστα Σκρέκα τον Ιούλιο 2021, αλλά και με τον υπηρεσιακό υπουργό καθηγητή Π.Κάπρο, αφήνουμε έναν φορέα πολύ μεγαλύτερο σε μέγεθος, σημαντικά πιο αξιόπιστο στις εξοφλήσεις του, πολύ πιο αναγνωρίσιμο και εξωστρεφή από αυτόν που παραλάβαμε σχεδόν σε κατάσταση ανυποληψίας και διοικητικής καχεξίας το 2019, έτοιμο και απόλυτα πιστοποιημένο για νέα άλματα στο προσεχές μέλλον. Τους ευχαριστώ για τη συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια.

Με αύξηση απορρόφησης από 28- 1720% σε όλα ανεξαιρέτως τα χρηματοδοτικά του προγράμματα, με σημαντική πρόοδο στα δύο πιο χρονοβόρα και με σημαντικά δομικά προβλήματα προγράμματα κοινόχρηστων χώρων, με τις περισσότερες και πιο γρήγορες προσκλήσεις και προγράμματα από ποτέ, με 2200 νέα έργα και μελέτες που χρηματοδοτήθηκαν μέσα στην τετραετία, με άνευ ιστορικού προηγουμένου αριθμό εντάξεων έργων Αστικής Αναζωογόνησης και για τους 332 Δήμους της χώρας, αρκετές Περιφέρειες, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, δασικές υπηρεσίες ή οργανώσεις πολιτών, τις αρχές και τα στελέχη των οποίων ευχαριστώ για την άριστη συνεργασία και την αλληλένδετη σχέση αμοιβαίας εκτίμησης που εγκαθιδρύσαμε. Με αναζωογόνηση σχεδόν «νεκρών» προγραμμάτων, όπως τα ΣΒΑΚ, με νέα αντικείμενα στη χρηματοδοτική του φαρέτρα, όπως η Ηλεκτροκίνηση, η Απολιγνιτοποίηση, η Κλιματική Ουδετερότητα, η Κυκλική Οικονομία, η Αστική Προσβασιμότητα, η Έρευνα και Εφαρμογή, το πρόγραμμα Εύβοια Μετά ή αρκετά ευρωπαϊκά προγράμματα Life, IPs και τόσα άλλα που εκτελέστηκαν για πρώτη φορά.

Με τριπλάσια στελέχωση, χωρίς να έχει γίνει καμία νέα πρόσληψη, με τμήματα, αρμοδιότητες, ομάδα υποστήριξης και εξωτερικούς συνεργάτες, με σύστημα παροχής τηλεργασίας και ψηφιακή λειτουργία σε σημαντικό βαθμό και ηλεκτρονικές πληρωμές, τράπεζα οργανισμού και πλατφόρμα εσόδων και προγραμμάτων από το 2020-21, με βελτιωμένο θεσμικό πλαίσιο ύστερα από αρκετές νομοθετικές παρεμβάσεις, αλλά και πιλοτικό Σχέδιο Διαχείρισης και Ελέγχου, με εκατοντάδες εκδηλώσεις διαβούλευσης με τους δικαιούχους μας. Με δρομολογημένη την εγκεκριμένη δημοπράτηση ανακαίνισης της έδρας του, της Βίλας Καζούλη και του κήπου της, όπου εκτελέστηκαν δεκάδες παρεμβάσεις συντήρησης, εμπλουτισμού και βελτίωσης μιας κακής εικόνας που βρήκαμε το 2019, ενώ επιτεύχθηκαν με το παραπάνω οι στόχοι εξοικονόμησης που τέθηκαν από την Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Αφετέρου, γλυκιάς μελαγχολίας, που το όμορφο αυτό ταξίδι έφτασε στο τέλος του. Ένα σημαντικό μέρος του εαυτού μου θα μείνει για πάντα στο Πράσινο Ταμείο και σε όσα πετύχαμε την τετραετία 2019-2023. Εύχομαι κάθε επιτυχία στη νέα διοίκηση του φορέα που σύντομα θα οριστεί και δηλώνω ότι θα σταθώ δίπλα τους. Ευχαριστώ τον Διευθυντή κ. Πρωτόπαπα, καθώς και τους εργαζόμενους και συνεργάτες του φορέα, που λειτούργησαν έξω από τα πλαίσια μιας κυρίαρχης, άλλοτε, λογικής αδράνειας και αναβλητικότητας, γραφειοκρατικής αντιμετώπισης και ευθυνοφοβίας, συμμερίστηκαν τους στόχους αυτούς και συνέβαλαν έμπρακτα στη επίτευξη τέτοιων οικονομικών αποτελεσμάτων, κάτω, μάλιστα, από τις ειδικές συνθήκες μείωσης της απασχόλησης με τα τρία καθολικά lockdowns για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Θα τους θεωρώ πάντα φίλους και θα χαρώ κάποια στιγμή να τα φέρει έτσι η τύχη, ώστε να συνεργαστούμε ξανά και στο μέλλον.

Από αύριο, είναι ώρα για περισσότερη και πιο αποτελεσματική δουλειά!

Τελευταία Νέα

«ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΞΩΣΤΡΕΦΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ 2024», στο πλαίσιο του Χρηματοδοτικού Προγράμματος του Πράσινου Ταμείου «ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ 2024» στον Α.Π. 1: «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ – ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ & ΛΟΙΠΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ» και έγκριση σχετικού Οδηγού υλοποίησης

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.