Βίλα Καζούλη, Λεωφόρος Κηφισίας 241, 14561, Αττική

Online LIFE Info Day – Προσκλήσεις για υποβολές προτάσεων 2023 Πράσινο Ταμείο – Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας – Greek LIFE Task Force plus Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κύπρου – Τμήμα Περιβάλλοντος-19/6/ 2023

Αγαπητές κυρίες, αγαπητοί κύριοι καλή σας μέρα,

Σας καλωσορίζουμε στην Κοινή Διαδικτυακή Ενημερωτική Ημερίδα για το Ευρωπαϊκό Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα LIFE, που διεξάγεται από το Πράσινο Ταμείο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κύπρου και αφορά στην επίσημη παρουσίαση της Πρόσκλησης του 2023. Η εκδήλωση απευθύνεται ταυτόχρονα στα ελληνόφωνα ακροατήρια της Ελλάδας και της Κύπρου και διεξάγεται στο πλαίσιο ενημέρωσης, υποστήριξης και συμβουλευτικής των δυνητικών δικαιούχων του Ευρωπαϊκού Χρηματοδοτικού Προγράμματος LIFE για το περιβάλλον και τη δράση για το κλίμα.

Φτάσαμε αισίως τα 31 χρόνια από την ίδρυση του προγράμματος LIFE, που μεταφράζονται σε περίπου 5.500 έργα με μοναδικό γνώμονα την περιβαλλοντική προστασία και τη βελτίωση της συμβίωσης οικοσυστημάτων, βιοποικιλότητας και ανθρώπου. Η πορεία που χάραξε το πρόγραμμα LIFE είναι λαμπρή όλα αυτά τα έτη και αυτό οφείλεται στους φορείς υλοποίησης έργων που έχουν το όραμα για ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Χρηματοδοτήσεις έργων της τάξης περίπου 5 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά τη διάρκεια των 31 ετών, χιλιάδες θέσεις εργασίας στα περιβαλλοντικά επαγγέλματα παράχθηκαν μέσω των έργων LIFE, εφαρμόζοντας νέες τεχνολογίες, πρακτικές διαχείρισης, καινοτόμες λύσεις και δράσεις προστασίας των ειδών και των οικοτόπων.

Το πρόγραμμα LIFE όλα αυτά τα χρόνια έχει πετύχει να συμβάλει στη στροφή προς μια οικονομία βιώσιμη, κυκλική, ενεργειακά αποδοτική, βασισμένη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κλιματικά ουδέτερη και ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή, προκειμένου να προστατεύσει, να αποκαταστήσει και να βελτιώσει την ποιότητα του περιβάλλοντος, (συμπεριλαμβανομένων του αέρα, των υδάτων και του εδάφους). Έχει κατορθώσει να ανακόψει και να αντιστρέψει την απώλεια βιοποικιλότητας και να αντιμετωπίσει την υποβάθμιση των οικοσυστημάτων, μεταξύ άλλων με την υποστήριξη της εφαρμογής και της διαχείρισης του δικτύου Natura 2000, συνεισφέροντας με αυτόν τον τρόπο στη βιώσιμη ανάπτυξη. Το πρόγραμμα LIFE μέσω των τελευταίων τροποποιήσεων συμβάλει σε ζητήματα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, ενώ κύριο μέλημα είναι επίσης η προστασία της ανθρώπινης υγείας, επιδιώκοντας τη συνετή και ορθολογική αξιοποίηση των φυσικών πόρων.

Συνεισφέρει ακόμα στην καινοτομία μικρής κλίμακας, βοηθώντας τους πολίτες να αναλάβουν δράση για το κλίμα και για τις κοινότητές τους. Συνδράμει στις δεσμεύσεις της ΕΕ στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, της ενεργειακής ένωσης και του πλαισίου πολιτικής για το κλίμα και την ενέργεια μέχρι το 2030, καθώς και στους μακροπρόθεσμους στόχους απεξάρτησης από τις πηγές άνθρακα για μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία.

Για την περίοδο 2021–2027 ο συνολικός προϋπολογισμός του Προγράμματος LIFE παραμένει αρκετά υψηλός στα €5.4 δις, όπου κατανέμονται στις θεματικές Περιβάλλον και Δράση για το Κλίμα και τα τέσσερα υπο-προγράμματα. «Φύση και Βιοποικιλότητα», «Κυκλική Οικονομία και Ποιότητα Ζωής», «Μετριασμός και Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή» και «Μετάβαση στην Καθαρή Ενέργεια».

Το Πράσινο Ταμείο και το ΥΠΕΝ από την πλευρά τους στηρίζουν έμπρακτα παραδοσιακά έργα LIFE μικρής ή μεγάλης εμβέλειας αλλά βαρύνουσας πάντα σημασίας ως συντονιστές ή ως εταίροι, έχοντας ως κύριο μέλημά του την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων τους για τη βελτίωση της εθνικής πολιτικής.

Τα τελευταία χρόνια το πρόγραμμα LIFE αλλάζει σταδιακά χαρακτήρα, εξελίσσεται και προσαρμόζεται στις νέες περιβαλλοντικές και κλιματικές προκλήσεις. Ταυτόχρονα και ο χαρακτήρας των έργων ακολουθεί τις νέες προκλήσεις που προκύπτουν με νέα θεματολογία μέσω των ετήσιων προκηρύξεων του προγράμματος.

Σε αυτές τις μεταβολές, σημαντικός σύμμαχος παραμένει η συνεισφορά του Πράσινου Ταμείου ως συγχρηματοδότης των τρεχόντων έργων LIFE, για την κάλυψη της ιδίας συμμετοχής των δημόσιων φορέων και ΜΚΟ. Με τον τρόπο αυτό δίνεται η ευκαιρία για ένταξη περισσότερων δικαιούχων και έργων LIFE. Φέτος, κοντά στις 500.000,00 Ευρώ θα διαμοιραστούν σε δημόσιους φορείς και ΜΚΟ που συμμετέχουν σε έργα LIFE καλύπτοντας τις ετήσιες ανάγκες ιδίας συμμετοχής. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινώσουμε το ύψος χρηματοδότησης ανά φορέα.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω και τα Εθνικά Σημεία Επαφής του LIFE και τους εμπειρογνώμονες της Greek LIFE Task Force plus που παρέχουν υποστήριξη στους φορείς που υλοποιούν ή που επιθυμούν να υποβάλλουν πρόταση στο πρόγραμμα LIFE. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον συνεργάτη και Διευθυντή κ. Γιώργο Πρωτόπαπα ο οποίος είναι από τους πρωτεργάτες όλα αυτά τα χρόνια στο να γίνει το πρόγραμμα LIFE γνωστό στην Ελλάδα, αλλά και η Ευρώπη να γνωρίσει τις μεγάλες μας ελληνικές επιτυχίες.

Σας ευχαριστώ θερμά για την προσοχή σας και εύχομαι καλή συνέχεια σε όλη την «οικογένεια» του προγράμματος LIFE.

ONLINE INFO DAY_GREEN FUND_PRESS RELEASE_EL

ONLINE INFO DAY_GREEN FUND_AGENDA_EL

Τελευταία Νέα

«ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΞΩΣΤΡΕΦΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ 2024», στο πλαίσιο του Χρηματοδοτικού Προγράμματος του Πράσινου Ταμείου «ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ 2024» στον Α.Π. 1: «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ – ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ & ΛΟΙΠΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ» και έγκριση σχετικού Οδηγού υλοποίησης

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.