Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Βίλα Καζούλη, Λεωφόρος Κηφισίας 241, 14561, Αττική

Ολοκληρώθηκε το Τριήμερο Επιμορφωτικό Σεμινάριο για την Προσαρμογή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης στην Κλιματική Αλλαγή

Στο πλαίσιο των ενημερωτικών και επιμορφωτικών δράσεων του Έργου LIFE-IP AdaptInGR ολοκληρώθηκε νωρίτερα το 9ο κατά σειρά Τριήμερο Επιμορφωτικό Σεμινάριο για την Προσαρμογή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης στην Κλιματική Αλλαγή, το οποίο συνδιοργανώθηκε από το Πράσινο Ταμείο και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και φιλοξενήθηκε στις πόλεις της Κομοτηνής (14&15/10) και της Ξάνθης (16/10).

Ειδικότερα, στόχος του Σεμιναρίου ήταν η παροχή της απαραίτητης γνώσης και των κατάλληλων εργαλείων σε θέματα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, κυρίως σε εκπροσώπους φορέων λήψης αποφάσεων, στελέχη τεχνικών και άλλων υπηρεσιών, και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη που επηρεάζονται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με έμφαση στους τομείς υψηλής τρωτότητας και στις τομεακές πολιτικές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Το Περιφερειακό Σχέδιο για την Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, οι κλιματικές προβλέψεις, η τρωτότητα της Περιφέρειας σε συγκεκριμένους τομείς αλλά και καλές πρακτικές κι εργαλεία προσαρμογής, συμπεριλαμβανομένων αυτών που έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο του έργου LIFE-IP AdaptInGR, αποτέλεσαν τους βασικούς άξονες της συζήτησης. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην εν εξελίξει πιλοτική εφαρμογή του Έργου, η οποία αφορά στη διαχείριση των υδατικών πόρων της Δημοτικής Ενότητας Αιγείρου, του Δήμου Κομοτηνής, ενώ αναλύθηκαν τα οφέλη που παρουσιάζονται μέσω της δράσης για την εξοικονόμηση υδατικών πόρων.

Συγκεκριμένα, η ΔΕΥΑ Κομοτηνής ως εταίρος του Έργου LIFE-IP AdaptInGR, μέσω της καινοτόμου εφαρμογής ενός πιλοτικού συστήματος καταγραφής της ζήτησης και δυναμικής διαχείρισης της παροχής με χρήση τηλεμετρίας, φιλοδοξεί να μπορεί να ανιχνεύει άμεσα τις μεταβολές της ζήτησης, αλλά και τις διαρροές, και να ενημερώνεται ανά πάσα στιγμή για την ακριβή κατάσταση του δικτύου της. Σκοπός είναι να μπορεί να διαχειρίζεται άμεσα την παρεχόμενη ποσότητα πόσιμου ύδατος στο δίκτυο, λαμβάνοντας υπόψη τις προβλέψεις για τις μελλοντικές κλιματικές συνθήκες στην περιοχή και τις επιπτώσεις τους στο υδατικό ισοζύγιο.

Βασικά συμπεράσματα του σεμιναρίου περιλαμβάνουν την ανάγκη συλλογής  και αξιοποίησης διαθέσιμων κλιματικών δεδομένων και δικτύωσης/συντονισμού των φορέων που έχουν αρμοδιότητα σε θέματα για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Στο Τριήμερο Επιμορφωτικό Σεμινάριο για την Προσαρμογή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης παραβρέθηκαν και συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι: Σ. Σταθόπουλος, Γενικός Γραμματέας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ι. Ανδρουλάκης, Πρόεδρος Πράσινου Ταμείου, Α. Πατακάκης, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, (ΠΑΜΘ), Π. Αρχοντής, Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, (ΠΑΜΘ), Κ. Βενετίδης, Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής, Υποδομών και Έργων (ΠΑΜΘ), εκπρόσωποι των υπηρεσιών της Περιφέρειας  και της πανεπιστημιακής κοινότητας, στελέχη του Έργου LIFE-IP AdaptInGR, της τοπικής και κεντρικής διοίκησης,  κ.α.  Την εκδήλωση χαιρέτησαν οι Αντιπεριφερειάρχες Ροδόπης και Ξάνθης, Ε. Ταπατζάς και Π. Μπρίκα.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχες εκδηλώσεις προγραμματίζονται και στις Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου, Αττικής, Ηπείρου και Θεσσαλίας, ενώ έχουν ήδη διενεργηθεί αντίστοιχα οκτώ (8) Σεμινάρια και Ενημερωτικές Ημερίδες στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Κρήτης, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας, Βορείου Αιγαίου, Κεντρικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου.

 

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.