Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Βίλα Καζούλη, Λεωφόρος Κηφισίας 241, 14561, Αττική

Τριήμερο Επιμορφωτικό Σεμινάριο για την Προσαρμογή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Κλιματική Αλλαγή

Το 8ο κατά σειρά Τριήμερο Επιμορφωτικό Σεμινάριο που διεξάγεται στο πλαίσιο του Έργου LIFE-IP AdaptInGR με θέμα την Προσαρμογή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Κλιματική Αλλαγή και διοργανώνεται από το Πράσινο Ταμείο και την Περιφέρεια Πελοποννήσου ολοκληρώθηκε σήμερα, Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024, στην αίθουσα Συσκέψεων Διοικητηρίου Λακωνίας, στην πόλη της Σπάρτης.

Εκ μέρους της Περιφέρειας Πελοποννήσου τις εργασίες του Σεμιναρίου εγκαινίασε ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κυκλικής Οικονομίας, Α. Αδαμόπουλος, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, Θ. Βερούτης, και ο Δήμαρχος Σπάρτης, Μ. Βακαλόπουλος.

Επίσης, συμμετείχαν ως ομιλητές θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τους τομείς των Υποδομών και Δικτύων, Χωρικού Σχεδιασμού και Ακίνητης Περιουσίας, Πολιτισμού και Τουρισμού, ο Περιφερειακός Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας, εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας και των τοπικών παραρτημάτων του ΟΦΥΠΕΚΑ, του ΓΕΩΤΕΕ και της Διεύθυνσης Δασών Λακωνίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και εκπρόσωποι ακαδημαϊκών και ερευνητικών φορέων.

Η πλούσια θεματολογία του Τριήμερου Επιμορφωτικού Σεμιναρίου περιλάμβανε ενδιαφέρουσες συζητήσεις και παρουσιάσεις, με κεντρικούς άξονες τις υπάρχουσες πολιτικές (στρατηγικές και σχέδια) για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, την ενσωμάτωση της κλιματικής διάστασης σε δράσεις και σε έργα, καλές πρακτικές για κλιματικά ευάλωτους τομείς, τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία αλλά και τρόπους με τους οποίους το έργο LIFE-IP AdaptInGR μπορεί να υποστηρίξει την προσαρμογή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην κλιματική αλλαγή.

Εκτενής αναφορά έγινε στο οικείο Περιφερειακό Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ), το περιεχόμενο του οποίου αποτέλεσε αντικείμενο ανάλυσης και τοποθετήσεων ειδικών ιδιαίτερα σε τομείς όπως η παράκτια ζώνη, οι υδατικοί πόροι, ο πρωτογενής τομέας, με έμφαση στη γεωργία, και το φυσικό περιβάλλον (βιοποικιλότητα, οικοσυστήματα, δάση). Παράλληλα, οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδεύτηκαν στη μεθοδολογία αξιολόγησης της κλιματικής ανθεκτικότητας των υποδομών που απαιτείται για τα έργα της νέας προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2021-2027 καθώς και στο πλαίσιο εκπόνησης Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).

Αξίζει να τονιστεί ότι το Έργο LIFE-IP AdaptInGR περιέχει μεταξύ άλλων την υλοποίηση πιλοτικών μελετών και έργων σε τομείς προτεραιότητας για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και, ειδικά για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, έχουν ήδη ολοκληρωθεί  οι μελέτες για την εκτίμηση των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής στο τοπίο και στους αρχαιολογικούς χώρους. Συγκεκριμένα, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) – που είναι ένας από τους 18 εταίρους του LIFE-IP AdaptInGR – έχει ολοκληρώσει τις μελέτες αξιολόγησης κλιματικής τρωτότητας και προστασίας του τοπίου και των χρήσεων γης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς για τη διαδρομή Πύλος – Μονεμβασιά και για τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, αντίστοιχα.

Το πλήθος των συμμετεχόντων που παρακολούθησαν το Τριήμερο Επιμορφωτικό Σεμινάριο για την Προσαρμογή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Κλιματική Αλλαγή, όπως στελέχη τεχνικών και άλλων υπηρεσιών της περιφερειακής αυτοδιοίκησης και επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα, επιβεβαιώνει την επιτυχία της εκδήλωσης.

Τέλος, σημειώνεται ότι προγραμματίζονται αντίστοιχες εκδηλώσεις και για τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας, ενώ έχουν ήδη διενεργηθεί αντίστοιχα Σεμινάρια και Ενημερωτικές Ημερίδες στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Κρήτης, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας, Βορείου Αιγαίου και Κεντρικής Μακεδονίας.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.