Βίλα Καζούλη, Λεωφόρος Κηφισίας 241, 14561, Αττική

Χαιρετισμός του Προέδρου του Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου κ. Στάθη Σταθόπουλου στην ημερίδα της Πρωτοβουλίας Ελλάδα χωρίς πλαστικά μιας χρήσης και του Ιδρύματος Αθ.Λασκαρίδη-Αθήνα, 23/3/2022

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ – 23.03.2022

 

Συμμετέχω στη σημερινή ημερίδα εκπροσωπώντας το Πράσινο Ταμείο, τον επίσημο φορέα άσκησης περιβαλλοντικής πολιτικής στη χώρα. Και ευχαριστώντας τους διοργανωτές για την πρόσκληση, θα ήθελα να επισημάνω ότι ήταν ιδιαίτερη η τιμή ο φορέας μας να τεθεί στην πρώτη γραμμή της εθνικής εκστρατείας για την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης, που ξεκίνησε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το 2019 με υπουργό τον Κωστή Χατζηδάκη και εθνική συντονίστρια κα Κοσμοπούλου. Θέσαμε όλες μας τις δυνάμεις στην υπηρεσία του στόχου να προωθηθεί η Κυκλική Οικονομία. Διατηρώντας την αξία των προϊόντων και των υλικών, όσο το δυνατόν περισσότερο, και δημιουργώντας λιγότερα απόβλητα, η οικονομία μας θα γίνει πιο ανταγωνιστική, αλλά και πιο ανθεκτική.

 

Όλο αυτό το διάστημα όλοι μαζί κινηθήκαμε στη βάση της ευρωπαϊκής Οδηγίας 2019/904 για την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης. Δύο χρόνια μετά, αναγνωρίζουμε όλοι, πιστεύω, ότι η αγορά δεν αιφνιδιάστηκε, παρά το φιλόδοξο στόχο που επετεύχθη-θέλω να πιστεύω- η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει στον τομέα αυτό, παρά τις έκτακτες συνθήκες που ζούμε σε παγκόσμιο επίπεδο την τελευταία διετία.

 

Η εκστρατεία κατόρθωσε να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες. Δεν μπορείς να πετύχεις τους στόχους για το περιβάλλον αν δεν έχεις τη συνεργασία των πολιτών. Η Ελλάδα διαθέτει πλέον το νομικό πλαίσιο, με ξεκάθαρες τις υποχρεώσεις μας και η Ελλάδα θα έχει καταγράψει τη συμμόρφωσή της αμέσως από τις πρώτες χώρες της Ε.Ε. Δείχνει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή εικόνα στο συγκεκριμένο ζήτημα.

 

Πέραν από τη συμμετοχή μας, όμως, στην εθνική προσπάθεια, αλλά και στην αυτονόητη συνεργασία μας με τον ΕΟΑΝ ως προς την παροχή τεχνογνωσίας στην εκτέλεση των προγραμμάτων του με τους πόρους του πράσινου τέλους, το Πράσινο Ταμείο συγχρηματοδοτεί έργα LIFE στα οποία συμμετέχει είτε ως συντονιστής δικαιούχος είτε ως συνδικαιούχος. Λίγα λόγια, λοιπόν, και για τα σύγχρονα έργα LIFE, που εστιάζουν στην ανάπτυξη περιβαλλοντικών λύσεων για τη διαχείριση πλαστικών αποβλήτων:

 

Πρώτα απ’ όλα το «δικό μας» ολοκληρωμένο έργο LIFE-IP CEI-Greece για την εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα, το οποίο θέτει τα θεμέλια για την επιτυχημένη διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση του πλαστικού με τη δημιουργία τριών Πράσινων Σημείων, δύο στην Αττική και ένα στη Θεσσαλονίκη αλλά και τη θέσπιση νέων προτύπων για την ανακύκλωσή του. Στο έργο συμμετέχει ενεργά και το Πράσινο Ταμείο σαν συνδικαιούχος αλλά και σαν συγχρηματοδότης του έργου και μέχρι το τέλος υλοποίησής του το 2027, αναμένεται να διαθέσει συνολικά το ποσό των 2.484.975 Ευρώ με Δικαιούχους το ΥΠΕΝ, την ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ, το ΔΙΚΤΥΟ ΑΕΙΦΟΡΩΝ ΝΗΣΩΝ ΔΑΦΝΗ, το ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ και 9 συνεργαζόμενους Δήμους (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Αλοννήσου, Πάρου, Αντιπάρου, Τήνου, Θήρας, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και Ναυπακτίας).

Επίσης, το έργο LIFE DEBAG αποτελεί μια Ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη μείωση της πλαστικής σακούλας στο θαλάσσιο περιβάλλον. Μάλιστα, το Έργο είχε πολύ σημαντικό αντίκτυπο, καθώς κατόρθωσε να επηρεάσει την Εθνική Νομοθεσία για τις πλαστικές σακούλες μιας χρήσης (ΚΥA 180036/952/10.8.2017). Προκύπτει ότι το Πράσινο Ταμείο από το 2016 μέχρι σήμερα έχει διαθέσει συνολικά το ποσό των 57.000,00 Ευρώ με Δικαιούχους την ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ, την ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, το ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ και το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ.

Σημαντική συμβολή στην περιβαλλοντική κατάσταση της χώρας έχει και το έργο LIFE: PAVEtheWAySTE που αναπτύσσει μια επίδειξη της αποδοτικότητας των πόρων μέσω καινοτόμων ολοκληρωμένων συστημάτων ανακύκλωσης στερεών αποβλήτων για τις απομακρυσμένες περιοχές. Η περιοχή υλοποίησης του έργου περιλαμβάνει δύο ελληνικές απομακρυσμένες περιοχές, το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (Νότιο Αιγαίο) και το Δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας (Δυτική Ελλάδα). Το Πράσινο Ταμείο έχει ενισχύσει την υλοποίηση των σχετικών δράσεων με ποσό ύψους 86.000,00 Ευρώ, με Δικαιούχο το ΕΜΠ.

Τέλος, το έργο LIFE PAYT “Pay-as-you-throw” συστήνει ένα νέο μοντέλο τιμολόγησης αποβλήτων, σύμφωνα με το οποίο ο χρήστης πληρώνει μόνο για ό,τι εναποθέτει σε καινοτόμα δοχεία. Στα συγκεκριμένα δοχεία είναι δυνατή η μέτρηση των αποβλήτων που εναποτίθενται σε αυτά και υπάρχει διαφορετική επιβάρυνση για την απόθεση συμμίκτων ή μη αποβλήτων. Το έργο αποβλέπει σε δίκαιες χρεώσεις των νοικοκυριών και των καταστημάτων, με εξατομικευμένη μείωση δαπανών (τελών) και οφέλη ηθικής και υλικής επιβράβευσης, σε αντίθεση με όσους παράγουν μεγαλύτερη ρύπανση από την παραγωγή αυξημένου όγκου

σύμμεικτων απορριμμάτων. Το Πράσινο Ταμείο έχει ενισχύσει την υλοποίηση των σχετικών δράσεων με ποσό ύψους 67.000,00 Ευρώ με Δικαιούχο το ΕΜΠ.

 

Με τη διαβεβαίωση ότι το Πράσινο Ταμείο θα μείνει ως το τέλος αρωγός της προσπάθειας της χώρας να πρωταγωνιστεί συνεχώς στον ευρωπαϊκό συνασπισμό για τη μείωση της χρήσης των πλαστικών μιας χρήσης, εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της ημερίδας.

 

 

Τελευταία Νέα

«ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΞΩΣΤΡΕΦΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ 2024», στο πλαίσιο του Χρηματοδοτικού Προγράμματος του Πράσινου Ταμείου «ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ 2024» στον Α.Π. 1: «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ – ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ & ΛΟΙΠΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ» και έγκριση σχετικού Οδηγού υλοποίησης

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.