Βίλα Καζούλη, Λεωφόρος Κηφισίας 241, 14561, Αττική

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ κ. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ 1ο Διεθνές Συνέδριο “International Forestation Initiative” στο Μπουραζάνι Ιωαννίνων- 12-13 Νοεμβρίου 2021

Αξιότιμε κύριε Πρέσβη, Κυρίες και Κύριοι, 

Ευχαριστώ από καρδιάς τον Καθηγητή κ. Μαυράκη, την κα Κονιδάρη και την ομάδα του ΚΕΠΑ του Πανεπιστημίου Αθηνών για την πρόσκληση εδώ, στο Μπουραζάνι. Δεν θα ήταν υπερβολή αν θα έλεγα ότι στο σημερινό συνέδριό μας παρουσιάζω μια από τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες του Πράσινου Ταμείου σε μια από τις πιο όμορφες περιοχές της χώρας, στην ευρύτερη περιοχή των Προστατευόμενων Περιοχών Βίκου-Αώου. Έχω μείνει άναυδος από το φυσικό κάλλος μιας περιοχής με έντονο ιστορικό και εθνικό αποτύπωμα, εδώ που γράφτηκε μια ένδοξη σελίδα στην ιστορία της πατρίδας μας.  

Η χρηματοδότησή  μας στην Πρωτοβουλία “75UN – 75 Trees UNAI SDG7” αποτέλεσε ευχάριστη για εμάς συμμετοχή στην εξαίρετη πρωτοβουλία του ΚΕΠΑ, με την ιδιότητα του ως παγκόσμιου κόμβου της ακαδημαϊκής πρωτοβουλίας του ΟΗΕ για τον 7ο Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης,  στις εκδηλώσεις εορτασμού των 75 ετών από την ίδρυση του Ο.Η.Ε. 

Η Πρωτοβουλία έθεσε ως στόχο τη συμμετοχή των πολιτών στις προσπάθειες διάσωσης και ενίσχυσης του δασικού πλούτου του πλανήτη. 

Για το σκοπό αυτό απευθύνθηκε σε κυβερνήσεις, σε περιφερειακές και τοπικές αυτοδιοικήσεις, σε κάθε μορφής νομική οντότητα, σε απλούς ανθρώπους και κυρίως στους νέους ζητώντας να φυτεύσουν, στη διάρκεια του 2020, 75 τουλάχιστον δένδρα και να αναλάβουν τη φροντίδα τους. 

Με την υποστήριξη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας των χωρών του Εύξεινου Πόντου (BSEC) επτά χώρες – μέλη ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση αυτή, ενώ από την Ελλάδα με την υποστήριξη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων ανταποκρίθηκαν 29 Δήμοι το 2020 και 61 το 2021. 

Στο τέλος του 2020, ένδεκα εκατομμύρια δένδρα είχαν δηλωθεί ότι φυτεύτηκαν ή ότι επρόκειτο να φυτευθούν παρά τα προφανή προβλήματα της πανδημίας. 

Με αφετηρία τα αποτελέσματα και κυρίως την επιθυμία των συμμετεχόντων αποφασίστηκε η συνέχιση και αναβάθμιση της Πρωτοβουλίας για τα επόμενα έτη. 

 

Κάναμε συμμέτοχο το Πράσινο Ταμείο στην Πρωτοβουλία «75UN – 75 Trees UNAI SDG7» 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πράσινου Ταμείου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Αρ. Απόφασης 194.3.2/2020) στις 20 Οκτωβρίου 2020 αποφάσισε την χρηματοδότηση της πρωτοβουλίας του ΚΕΠΑ με ποσό ύψους 75000Ευρώ για την πραγματοποίηση πιλοτικών δράσεων φύτευσης 75 δένδρων ανά Δήμο αφιερωμένων στην 75η επέτειο του ΟΗΕ, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της βιοποικιλότητας του πλανήτη. 

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης κατατέθηκε σχετικό αίτημα στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων και Έρευνας του ΕΚΠΑ για την αποδοχή του έργου και την έναρξη της υλοποίησης του. Η αποδοχή έγινε στις 28 Απριλίου 2021. Η ταμειακή διευκόλυνση του έργου αποφασίστηκε στις 7 Ιουλίου 2021.  

Αμέσως μετά όμως από την ανακοίνωση της απόφασης του Πράσινου Ταμείου το ΚΕΠΑ ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2020 τηλε-συναντήσεις με στόχο να ενημερώσει τους Δήμους για την πρωτοβουλία και τη δυνατότητα φύτευσης δένδρων από το ποσό, που ενέκρινε το Πράσινο Ταμείο.  

Οι τηλε-συναντήσεις πραγματοποιούνται κάθε 15 ημέρες και σε αυτές συμμετέχουν δήμαρχοι, γεωπόνοι ή άτομα, που έχει ορίσει ο δήμαρχος ως σημείο επαφής με το Δήμο για την εν λόγω πρωτοβουλία. 

Στο πλαίσιο αυτού του έργου έχουν πραγματοποιηθεί 28 τηλε-συναντήσεις με μέσο όρο ατόμων 10-15 άτομα. Η τηλε-συνάντηση στις 14 Οκτωβρίου 2021 στα πλαίσια του 14ου Διεθνούς Συνεδρίου του ΚΕΠΑ για την «Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή είχε περίπου 40 συμμετέχοντες.  

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του ΕΛΚΕ και την διευθέτηση των αρχικών γραφειοκρατικών διαδικασιών για την υλοποίηση του έργου, το ΚΕΠΑ ξεκίνησε την αποστολή επιστολών προς τους Δήμους για την ενημέρωση τους σχετικά με την Πρωτοβουλία υπό την οικονομική ενίσχυση του Πράσινου Ταμείου.  

Τον Οκτώβριο του 2020 περίπου 30 δήμοι είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την Πρωτοβουλία. Ένα έτος αργότερα το ενδιαφέρον αυξήθηκε και ο αριθμός σήμερα είναι περίπου 60. Παρατίθεται κατάλογος με τους ενδιαφερόμενους δήμους. 

 

Προτάσεις των Δήμων, με ελάχιστο αριθμό 75 δένδρων, σε χώρο περιφραγμένο ή οριοθετημένο, με δυνατότητα άρδευσης  κρίνονται ως πιο ώριμες και προωθούνται προς υλοποίηση μετά από επικοινωνία με το δήμο και τα φυτώρια για τα κατάλληλα δένδρα. Στους επωφελούμενους δήμους παρέχονται και υλικά συστημάτων άρδευσης. Το ΚΕΠΑ έχει επικοινωνήσει με 60 περίπου φυτώρια σε όλη την Ελλάδα και έχει αποκαταστήσει επικοινωνία με 10 από αυτά.  

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι δήμοι να έχουν επιλέξει δένδρα και όχι θάμνους και να πρόκειται για ελληνικές ποικιλίες / είδη που ανήκουν στην ελληνική χλωρίδα (αμπελιτσιά, βελανιδιά, γαύρος, ιπποκαστανιά, ιτιά κλαίουσα, ίταμος, καρυδιά, ελιά, καστανιά, κουκουναριά, κουτσουπιά, κυπαρίσσι – στενόκωμο, πλατάνι, σημύδα, σφένδαμος, χαρουπιά – ξυλοκερατιά κλπ).  

Οι γεωπόνοι που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία έχουν κληθεί να επιβεβαιώσουν ή να προσθέσουν άλλα είδη. Προτάσεις για φοίνικες, μπουχίνια ή άλλα εξωτικά είδη δεν γίνονται αποδεκτές. 

Τρεις προτάσεις Δήμων βρίσκονται στο τελικό στάδιο υποβολής αιτημάτων στον ΕΛΚΕ του ΕΚΠΑ, ενώ ταυτόχρονα επιβεβαιώνεται η πρόθεση του Δήμου να προβάλλει τη δράση και να εξασφαλίσει τη συντήρηση της. Πρόκειται για προτάσεις από τους Δήμους  Σπάρτης, Πυλαίας – Χορτιάτη και Πύργου Ηλείας με 100, 108 και 100 δένδρα αντίστοιχα. Μόλις ολοκληρωθεί η γραφειοκρατική διαδικασία από τον ΕΛΚΕ θα ακολουθήσουν και προτάσεις από άλλους δήμους όπως Χαλάνδρι, Δυτική Λέσβος, Χαλκίδα κλπ. 

 

Κυρίες και Κύριοι,  

 

Πέραν της χρηματοδότησης της συνεργασίας μας, με την συνέργειά μας με την ΕΡΓΟΣΕ σε 3 φάσεις (Απρίλιος 2020-Δεκέμβριος 2021) έχουν διασωθεί και μεταφυτευθεί 300 υπεραιωνόβια ελαιόδενδρα σε 40 ακόμα Δήμους. Υποστηρίχθηκαν, επίσης με προτροπή του Υπουργού κ. Σκρέκα για πρώτη φορά Δασικοί και Αναγκαστικοί Συνεταιρισμοί, αλλά και οργανώσεις πολιτών για την άγρια ζωή στην ΠΕ Ευβοίας το καλοκαίρι 2021,ενώ οι φυτεύσεις μέσω δημιουργίας νέων Smart Parks στις προσκλήσεις της Αστικής Αναζωογόνησης αποτελούν μέτρο που έχει ενισχυμένη χρηματοδότηση. 

Ο καλός οικοδεσπότης μας, ο κ. Τάσσος, μάς μίλησε αμέσως μετά την άφιξή μας για τον εξελισσόμενο σχεδιασμό στον Δ. Κόνιτσας για την ίδρυση του 1ου Wild National Park και τη διεθνή συνεργασία στον Αώο, τον μοναδικό ελληνικό ποταμό που εκβάλλει σε γειτονική χώρα. Επιπλέον ,συζητήσαμε τη διοικητική διαδικασία που είναι σε εξέλιξη, ώστε η ΠΕ Ιωαννίνων να αποκτήσει πιστοποιημένους οδηγούς για άσκηση των extreme sports στον ποταμό και στον αλπινισμό, όπως και τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την ίδρυση αγροτικού ΙΕΚ.  

 

Να έχετε τη βεβαιότητα ότι το Ταμείο είναι αρωγός στην προσπάθεια αυτή και την αμέριστη βοήθειά μας σε ό,τι χρειαστεί. 

 

Σας ευχαριστώ! 

 

Τελευταία Νέα

«ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΞΩΣΤΡΕΦΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ 2024», στο πλαίσιο του Χρηματοδοτικού Προγράμματος του Πράσινου Ταμείου «ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ 2024» στον Α.Π. 1: «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ – ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ & ΛΟΙΠΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ» και έγκριση σχετικού Οδηγού υλοποίησης

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.